onsdag 18 september 2013

Förberedelser för vintern

Den sista honungen är slungad. Drygt 30 kilo till väntar på att stelna tillräckligt för att fyllas på burkar. Etiketter är designade och ska beställas.

Bina är förberedda för vintern. I stället för den honung vi har tagit från dem har de fått sockerlösning att äta av i vinter. Vid sista slungningen togs alla ramar bort, förutom de tio som är i den understa, det vill säga yngelrummet. Efter slungningen fick alla kupor tillbaka en låda med utbyggda ramar att lägga sitt vinterfoder i. Sockret har de fått i speciella foderlådor, som ställs ovanpå kupan och som de sedan klättrar upp i underifrån och hämtar fodret.

På andra sidan av frigoliten, som bina klättrar på, är en öppning ner till lådan under.

Det enda återstående att göra i år är att kolla så att bina hämtar fodret och sedan ta bort foderlådorna och  lägga på locken för vintern. Därmed skulle även denna blogg kunna få vintervila, men det verkar ju vara en tråkig idé. I stället tänker jag ägna vintern åt att skriva om det år, som börjar för bina till våren, om varför jag är så fascinerad av dem och om vad jag vill göra annorlunda nästa biår.


3 kommentarer:

  1. 83 (?) kg honung är ju inget dåligt resultat precis! Lycka till nästa år

    SvaraRadera
  2. Har aldrig tänkt tanken hur bin övervintrar!!!! Hur klarar de kylan? Är det olika "köldtolerans" beroende på vilken sorts bin det är? Nyfiken blir jag!! Kram Eva

    SvaraRadera
  3. Har själv börjat med biodling i år. Ett tips är att sätta en tom låda underst och ta bort två ramar i det undre yngelrummet så får man bättre ventilation och mindre risk för mögel
    mars146.blogspot.com

    SvaraRadera