onsdag 21 augusti 2013

Att leta efter drottningen

Hösten närmar sig och vi har mycket att göra med hus och trädgård. Och så bina då. Förra lördagen, det vill säga den 10 augusti, fick vi dela upp arbetet för att hinna med. Sambon gick upp och fortsatte med taket, där vi har bytt ut en del virke, medan jag fick hjälp med bina av en besökande vän. Med stor entusiasm, nyfikenhet och oräddhet hjälpte hon mig att gå igenom samhälle 1, för att förbereda det för invintring. Samhället står på tre lådor efter slungningen och vi gick igenom det uppifrån och ner. Tanken var att samla alla honungsramar i de två övre lådorna och göra den nedre lådan till yngelrum. Det första vi kunde notera var att de dragit in rejält med ny honung efter slungningen! Det här samhället var riktigt svagt i början av sommaren, men de har definitivt vuxit till sig ordentligt. Det oroande var dock att det fanns gott om yngel, men inte särskilt mycket stift. Det är viktigt att det finns tillräckligt med stift på sensommaren, eftersom de bin som flyger då kommer att dö på hösten och det är alltså de som föds sent som kommer att övervintra. Om det inte finns tillräckligt många bin som övervintrar klarar de inte av att hålla värmen, utan fryser ihjäl.

Så var det drottningen då. När vi hade gått igenom hela samhället hade vi inte hittat henne. Stiften vi sett och det faktum att bina inte hade dragit upp några viceceller tydde dock på att hon fanns där någonstans. Eftersom vi ville ha henne i understa lådan och lägga ett spärrgaller över var det bara att börja om. Nedersta lådan - ingen drottning. Andra lådan - ingen drottning. Vi hade hängt undan några ramar på en ställning bredvid, för att ha bättre utrymme när vi kollade i lådorna. På en ram satt det en stor klunga bin. Vi lyfte upp ramen och petade lite på bihögen och där var hon!

Så - drottning och ramar med yngel och stift i lådan längst ner, på med spärrgaller och sen två lådor med tämligen mycket honung över. Vi kommer att slunga igen i slutet av augusti. jag undrar hur mycket honung det blir då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar