lördag 18 maj 2013

Bättre ordning - eller "var är drottningen nu då?!"

När vi gick nybörjarkurs i biodling fick vi höra att ett vanligt nybörjarfel är att gå in i samhällena för ofta. "Det verkar ju dumt", tänkte jag. Nu har vi varit inne i samma samhälle tre dagar i rad. Varför? Brist på rutin och otillräcklig planering. Vi ville inte lämna samhället så halvdant, som det blev efter gårdagens miss.

Alltså, dagens uppdrag i samhälle 2; flytta upp ramar till skattlådan och se till att drottningen är i yngelrummet innan vi lägger dit spärrgallret.

Den korta sammanfattningen är att det gick bra. Vi flyttade upp fyra ramar med nektar och täckt yngel, varav två med ordentligt mycket drönaryngel. Vi har ett spärrgaller med ett hål i, så att drönarna kan krypa ut. Yngelrummet fick outbyggda mellanväggar som ersättning, så nu har bina lite nytt jobb. Drottningen hittade vi i nedersta lådan och fångade henne i en bur medan vi kollade igenom samhället. Vi hade lagt ett lock upp och ned och där la vi buren med drottningen. Ovanpå, på kanten av locket, ställde vi skattlådan. Misstaget kom när jag sen satte ner ramar i skattlådan. En ram kom åt buren, som öppnades, och när vi skulle släppa ut drottningen var hon inte kvar i buren. En stunds panik för min del. "Var är hon? Har jag mosat henne?!" Tur att jag har en lugn sambo, som bara konstaterade att hon troligen hade klättrat upp på en ram och att vi helt enkelt fick ta och leta reda på henne igen. På tredje ramen vi tittade på kröp hon omkring och blev då åter infångad och nedsläppt ovanpå yngelrummet. Jag kunde pusta ut. På med spärrgallret och på med skattlådan. Klart!

Samhälle 1 kikade vi bara ned i och konstaterade att de fortfarande inte fyller ut sin enda låda.

2 kommentarer:

  1. Oh vilken rysare. Tur att ni hade is i magen och återfann drottningen. Att gå in i samhället för ofta är säkert normalt sisådär i början. Men det gäller att ta det lugn och bida sin tid. / Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, nu känns det som att vi har tillräcklig koll och bina tillräcklig plats, för att vänta en vecka - då det också är dags att skära bort drönarceller igen.

      Radera