onsdag 8 maj 2013

Nu börjar det!

I kväll ska vi hämta dem; två samhällen från en biodlare som bestämt sig för att sluta. Själv har jag drömt om att odla bin i drygt tio år, sedan jag gick en kurs på Ultuna med ett kortare inslag av biodling. Då bodde jag i lägenhet och hade ingen bil. Nu, sedan ett år tillbaka, bor jag i ett hus på landet och plötsligt är det möjligt!

Under vintern har jag och min sambo gått en kurs för nybörjare och nyligen har vi påbörjat en praktisk sommarkus. Tanken är att man går denna samtidigt som man börjar odla egna bin, för att kunna åka hem och utföra samma moment hemma, som på kurstillfället. Mycket lämpligt.

En sak jag har förstått är att det är viktigt att dokumentera sina förehavanden med bina; när man går in i kuporna, hur det ser ut, vad man gör. Min plan är att använda den här bloggen till detta. Så är du sugen på att följa mina första trevande försök att odla bin, läsa om första gången jag blir stucken, hur jag förtvivlat försöker hindra dem från att svärma, hur jag är nära att klämma ihjäl drottningen när jag ska färgmärka henne och andra mer eller mindre kloka utföranden... välkommen!

7 kommentarer:

  1. Även jag när en dröm om att få odla bin. Ser fram emot att få följa dig :)

    SvaraRadera
  2. Vad kul! Hoppas du också blir med bin så småningom. För mig tog det som sagt dryga tio år innan drömmen blev verklighet, hoppas du inte behöver vänta så länge.

    SvaraRadera
  3. Har också planer att starta upp några kupor om ett år eller så. Hör väl av mig för hjälp.

    SvaraRadera
  4. Gör så, Peter! Vid det laget är jag ju nästan att betrakta som expert. ;o)

    SvaraRadera
  5. Hej Erika! Skall bli jätteintressant att följa ditt äventyr. Frågan är om inte det här intresset egentligen började redan då du var 1-2 år hemma i trädgården i Skövde. Du var väldigt nyfiken på allt i vår trädgård, humlor, myror, spindlar, blommor och bin.
    Hur som helst! Lycka till!

    SvaraRadera
  6. *fniss* Pappa, du kan ha rätt där!

    SvaraRadera
  7. Välkommen i klubben! Håller på att starta upp en bigård i närheten av Gunnarsjö inom Varbergs kommun.

    SvaraRadera