söndag 12 maj 2013

Mer fart!

Var just och räknade pollenleverantörer till kuporna, klockan 13.45. Samhälle 1 hade 13 stycken på tre minuter även denna gång, samhälle 2 däremot hade avancerat till 50!

I fredags, 10 maj, var vi inne och tittade i kuporna för första gången. Första gången vi hanterade bin på egen hand och det gick lugnt och fint, jätteskönt! Så här blev resultatet:

Samhälle 1
Väldigt svagt samhälle. De satt på nio ramar, varav några var helt outbyggda. I en ram satt några döda, ihjälsvultna bin. Dock fanns det täckta yngel. Det enda vi gjorde var att sätta till en tionde, utbyggd, ram med lite pollen och honung från förra året. Vi såg drotttningen, som är gulmärkt och alltså från 2012.

Samhälle 2
Stor skillnad på mängd bin. Många bin kröp omkring i den övre låda jag satt dit, men det fanns inga ägg där. I nedre lådan fanns både yngel och stift och en hel del honung. Vi såg också drottningen där. Vi flyttade upp en ram med yngel och två foderramar, samt flyttade drönarramen till den övre lådan. Drönarramen är tredelad och var knappt halvbyggd med celler utan något innehåll. Vi tog bort cellerna i en av delarna för att komma i fas. Det sista vi gjorde var att flytta alla ramar i den nedre lådan till en ny EPS-låda, så att kupan nu är enhetlig.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar